Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΥΜΗΤΤΟΣ - Υμηττός - "Υμηττός " 2η ΕΝΟΤΗΤΑ

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στον Υμηττό μια και είναι τώρα επίκαιρος όσο καμιά άλλη φορά στο παρελθόν λόγω και της χάραξης νέων δρόμων, αλλά και της πρότασης τροποποίησης του Π.Δ. προστασίας του βουνού.



Κοκκινούρης Phoenicurusphoenicurus


Φοινίκουρος ο (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :φοίνικας - ουρ (ουρά) -ος] (πτηνολ.) είδος μικρόσωμου ωδικού πτηνού. Καλοκαιρινός μετανάστης από την Αφρική που την "κοπανάει " το Φθινόπωρο και επιστρέφει στην ερημική ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική. Είναι πολύ όμορφο ειδικά το αρσενικό με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Τις καλοκαιρινές του διακοπές τις κάνει και στον Υμηττό.


1 Phoenicurus phoenicurus


Πέρδικα


Η πέρδικα είναι κοινή ονομασία πτηνών του γένους Πέρδιξ η Αλεκτορίς που ανήκουν στην οικογένεια των Φασιανιδών και στην τάξη των Ορνιθόμορφων. Τους θερινούς μήνες ανεβαίνουν σε ορεινές και δροσερές περιοχές, ενώ το χειμώνα πηγαίνουν χαμηλότερα. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι τα σαρκοβόρα ζώα και ο άνθρωπος, που τις κυνηγάει για το νόστιμο κρέας τους. Το πτηνό αυτό απειλείται στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός της έχει μειωθεί σημαντικά. Ως αποτέλεσμα αυτού, το κυνήγι της πέρδικας σε αρκετές ελληνικές περιοχές είναι εντελώς απαγορευμένο.


2 Πέρδικες



Μονή Καισαριανής


Η Μονή Καισαριανής βρίσκεται ανατολικά της Αθήνας, στην πλαγιά ενός λόφου, στους πρόποδες του Υμηττού. Περικλείεται από ψηλό περίβολο με δύο πύλες, μία στην ανατολική και μία στη δυτική πλευρά. Το καθολικό οικοδομήθηκε στον ύστερο 11ο αιώνα και αφιερώθηκε στα Εισόδια της Θεοτόκου. Είναι σταυροειδής, εγγεγραμμένος, τετρακιόνιος ναός με τρούλλο και οι τοίχοι του είναι κτισμένοι με την πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία, χωρίς όμως, πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο.


Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται πριν από το 1700, ενώ οι τοιχογραφίες του νάρθηκα είναι λίγο πρωιμότερες. Σύμφωνα με επιγραφή είναι το έργο του Ιωάννη Υπατίου, το 1682.
Δυτικά του ναού υπάρχει κτηριακό συγκρότημα που περλαμβάνει την κουζίνα και την τραπεζαρία.

Κατά μήκος της νότιας πλευράς του περιβόλου έχει προσρτηθεί μία σειρά κτισμάτων, που περιλαμβάνει λουτρικές εγκαταστάσεις του 11ου αιώνα με ένα κεντρικό θάλαμο που στεγάζεται με τρούλλο. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως ελαιοτριβείο. Το συγκρότημα που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε τον 11ο αιώνα και παρέμεινε σε χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η μονή διέθετε μία περίφημη, πλούσια βιβλιοθήκη που μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη της Αθήνας αλλά καταστράφηκε κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821.


3 Μονή Καισαριανής


Βυζαντινός η Μεσαιωνικός Πύργος


Βρίσκετε Δυτικά του Δ. Ζωγράφου και Νότια του Δ. Παπάγου, πολύ κοντά και αριστερά του ασφάλτινου δρόμου που συνδέει την Καλοπούλα με το Κοιμητήριο του Δ. Παπάγου και την Αγ. Παρασκευή.


4 Μεσαιωνικός πυργος


Χωρίς Λόγια


5 Υμηττός 26 ιουνίου 08


Εδώ είναι μια φωτογραφία του 2001 με νεκροταφείο αυτοκινήτων πίσω από τις εγκαταστάσεις της Εργάνη. Σήμερα δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως άλλα "ωραία " στην περιοχή που θα σας τα δείξουμε στην επόμενη Ενότητα.


6 Υμηττός 2001


Νάστε καλά Καλό Σαββατοκύριακο Μπά-ζω


ΥΓ. Να ευχαριστήσουμε το βουνό, τους φωτογράφους γνωστούς και αγνώστους και "για τα μπάζα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: