Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

ΥΜΗΤΤΟΣ - Υμηττός - "Υμηττός " 3η ΕΝΟΤΗΤΑ

Κουμαριά (Arbutus Unedo)


Ανήκει στην οικογένεια των Ερεικοειδών (Ericaceae) και είναι αειθαλής θάμνος ύψους 2-3 μ. ή σπανιότερα μικρό δέντρο. Είναι ένα από τα κοινότερα είδη των μεσογειακών θαμνώνων. Είναι μεσογειακό είδος, διαδεδομένο σε παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιά.


Έχει φύλλα επιμήκη λογχοειδή ή ελλειψοειδή, μήκους έως 10εκ., με οδοντωτές παρυφές. Τα άνθη έχουν συμπέταλη λευκή στεφάνη μήκους περίπου 1 εκ. και κρέμονται.


Οι καρποί (κούμαρα) είναι δρύπη με κονδυλώματα, σφαιρικοί, διαμέτρου 1,5-2 εκ., σαρκώδη με μικρές κωνικές προεξοχές, αρχικά κίτρινοι και αργότερα κόκκινοι. Οι καρποί είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εξαιρετικού τσίπουρου. Η συγκομιδή του όμως είναι επίπονη και έτσι το ποτό σπανίζει πλέον. Είναι και η αγαπημένη τροφή του αγριογούρουνου, που πέφτει «με τα μούτρα» στο φαΐ και εκεί το πετυχαίνουν συνήθως οι παγάνες.


Τα πεντανόστιμα κούμαρα είναι αγαπημένο φρούτο στη περιοχή της Μάνης και σε όσους γνωρίζουν ότι τρώγονται. Το εντυπωσιακό σχήμα και χρώμα των κλαριών με καρπούς, συνήθως καταλήγουν ως διακοσμητικό στοιχείο σε κάποιο βάζο.


2 ΚουμαριάVeronika Glauca-Βερόνικα η Γλαυκή


Μονοετής όρθια πόα, χνουδωτή, διακλαδιζόμενη. Ταξιανθίες με 10-25 άνθη, τριχωτά ή λεία. Είναι ενδημικό της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως της Αττικής) και Κρήτης. Σε φρύγανα και ασβεστολιθικά εδάφη.


1 Veronika GlaucaΑναδάσωση στον Κουταλά 31.11.08


Μικροί


3 Αναδάσωση 31.11.08


Και μεγάλοι


4 Αναδάσωση 31.11.08ΕΡΓΑΝΗ


Χωματουργική μονάδα απόλυτα ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον του βουνού δίνει δραματικούς τόνους με κίτρινες πινελιές στη βαρετή μονοτονία του πράσινου.Οι κυλινδρικές κατασκευές παραπέμπουν σε υπερμεγέθεις γλάστρες οι οποίες αγωνιούν για την σωτηρία του βουνού ατενίζοντας τον ουρανό εκλιπαρώντας για την βαρβαρότητα που το απειλεί .


5 ΕΡΓΑΝΗ απόλητα ενταγμένη στο περιβάλονΠοιος είπε ότι μόνο του ΣΑΚΕΤΑ έχει σταθμό καυσίμων . Από κοντά και η ΕΡΓΑΝΗ . Όπως πάμε σε λίγο θα γίνει το βουνό Σαουδική Αραβία.


6 ΕΡΓΑΝΗ Πάρε Diesel νάχειςΕυχαριστούμε και πάλι ,το βουνό , οικολόγους μικρούς και μεγάλους ,φωτογράφους γνωστούς και αγνώστους και “Για τα Μπάζα “.


άστε καλά .Καλό Σαββατοκύριακο Μπά-ζω

Δεν υπάρχουν σχόλια: