Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΜΗΤΤΟΣ - Υμηττός - "Υμηττός"

4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΜΗΤΤΟΣ - Υμηττός - "Υμηττός"



Ιris attica


Πολυετές μικρό φυτό που ανθίζει συνήθως από τα μέσα Μαρτίου σε Αττική, Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο.


Τα άνθη είναι ιώδη, μπλε ή κίτρινα. Ευδοκιμεί σε πετρώδεις τοποθεσίες.


Iris attica 1



Fritillaria greaca


Φυτό που συγγενεύει με τις τουλίπες. Φύλλα λογχοειδή, γλαυκοπράσινα. Άνθη καφεκκόκκινα με πρασινοκίτρινες γραμμώσεις, κωδωνοειδή, που βλέπουν προς τα κάτω. Σε βραχώδεις τοποθεσίες, φρύγανα και δάση κωνοφόρων. Ανθίζει από τον Απρίλιο. Ενδημική της Ελλάδας (Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησος, Κρήτη). Συγγενική και ενδημική σε Αττική - Εύβοια είναι η μαύρη φριτιλάρια.


Fritillaria graeca 2



ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Περιοχή: Καρέας, Υμηττός
Τύπος: Σταυροειδής εγγεγραμμένος
Χρονολογία: 11ος-12ος (;) αι.


Αγ.Γιάννης Καρέας 3


Περιγραφή:


Η Μονή βρίσκεται κοντά στα αρχαία λατομεία του Καρά, σε πετρώδη ρεματιά της δυτικής πλαγιάς του Υμηττού.


Ιδρύθηκε στα βυζαντινά χρόνια (περί τον 12ο αιώνα), αφού αναφέρεται σε Πρακτικό (άγνωστης μονής της Αττικής) του 11ου-12ου αιώνα. Στη θέση αυτή υπήρχε ήδη από την παλαιοχριστιανική εποχή ευκτήριος οίκος, που, προφανώς, κι αυτός με τη σειρά του κτίστηκε επάνω σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα του 4ου π.Χ. αιώνα.


Το Καθολικό της είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός, απλός τετρακιόνιος. Αρχικά, η πλευρά της εισόδου (δυτική) είχε τρεις θύρες. Η είσοδος γίνεται από την κεντρική θύρα με μαρμάρινο θύρωμα, που αποτελείται από μέλη σε δεύτερη χρήση, ενώ οι δύο πλάγιες εκατέρωθεν θύρες έχουν πλέον εντοιχισθεί.


Η τοιχοποιία είναι αργολιθοδομή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι η χρήση παλαιότερων μελών, ιδιαίτερα στη δυτική όψη. Έτσι, πάνω από τη θύρα εισόδου, μέσα σε αψίδωμα υπέρθυρου - προσκυνηταρίου έχει εντοιχισθεί θωράκιο 10ου-11ου αιώνα, το οποίο φέρει παράσταση σταυρού με ρόδακες στα διάκενα.


Στο δάπεδο του Καθολικού βρέθηκε εντοιχισμένο τμήμα επιτύμβιας πλάκας, παλαιοχριστιανικής εποχής, με επιγραφή: Νικαγόρας διακονίσσης.


Η επόμενη μνεία είναι πλέον στα μεταβυζαντινά χρόνια: συγκεκριμένα, αναφέρεται στα 1575, χρονολογία χαραγμένη σε τεμάχιο μαρμάρου εντοιχισμένου στην είσοδο του Καθολικού.


Το 1644 αναφέρεται σε έγγραφο που εκδόθηκε από τον μητροπολίτη Αθηνών: «καθηγούμενος Καρέως Παρθένιος.»


Το 1676, την αναφέρουν οι περιηγητές Spon και G. Wheeler. Κατόπιν, η Μονή περιέπεσε σε μαρασμό, και ήδη στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν εγκαταλειμμένη.


Επανιδρύθηκε το 1971 από γυναικεία ιεραποστολική αδελφότητα.


Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Καρέα (έκδ. αδελφότητας Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Καρέα, Αθήναι 1999, Καμπούρογλου Δ., Ο Αναδρομάρης της Αττικής, Αθήναι 1920, Παντελίδου-Αλεξιάδου Αικ., Τα Μοναστήρια του Υμηττού, (Επτά Ημέρες-Κυριακή 24/12/1995), σ. 18-20, Medvedev - Papachryssanthou D., Fragment d’ un Praktikon de la region d’ Athenes, Revue des Etudes Byzantines 34 (1976) 33.



ΦΡΑΓΚΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ


Φραγκομονάστηρο Ταξιαρχών 4


Περιοχή: Καισαριανή, "Κοιμητήριο των Πατέρων"
Τύπος: Μεταβατικός
Χρονολογία: 10ος αι.


Περιγραφή:


Πρόκειται για μεσοβυζαντινό (10ος αι.), μεταβατικού τύπου ναό, που χτίστηκε στη θέση "Κοιμητήριο των Πατέρων", σε ύψωμα νοτιοδυτικά του Καθολικού της Μονής Καισαριανής, από τον οποίο ελάχιστα λείψανα σώζονται σήμερα. Ο ναός κτίστηκε επάνω στα λείψανα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής.


Η θέση όπου κτίστηκαν οι ναοί, είναι το πρώτο χριστιανικό κέντρο που ιδρύθηκε στην περιοχή, η οποία προσφέρει άπλετη θέα μέχρι τον Σαρωνικό, δικαιολογώντας τις αναφορές του Μιχαήλ Χωνιάτη.Νοτιοδυτικά του μεταβατικού ναού, κατά τους χρόνους της φραγκοκρατίας, κτίστηκε ο καθολικός ναός του Αγίου Μάρκου, γνωστός και ως Φραγκομονάστηρο. Τμήματα από το ναό σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ο ιστάμενος ναός των Ταξιαρχών που υπάρχει σήμερα δυτικότερα, είναι κατά πολύ νεώτερος, μεταβυζαντινών χρόνων.


Παντελίδου-Αλεξιάδου Αικ., Τα Μοναστήρια του Υμηττού, Επτά Ημέρες-Βυζαντινή Αθήνα, 24/12/1995, Χαρκιολάκης Ν., Τα Μοναστήρια του Υμηττού, Επτά Ημέρες-Υμηττός, το Μενεξεδένιο Βουνό, σ. 19, Επτά Ημέρες, 28/9/1997, σ.23.



ΗΠΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Εδώ δεν έχουμε παρά να θαυμάσουμε τα αμαξίδια ήπιων δραστηριοτήτων που κινούνται στο βουνό και αποτελούν παράδειγμα εναρμόνισης με το περιβάλλον του.


Ελαφρα οχήματα 5αΕλαφρα οχήματα 5βΕλαφρα οχήματα 5γΕλαφρά οχήματα 5δΕλαφρά οχήματα 5e



ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΒΥΡΩΝΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Μάλιστα.. Πίσω από τα στρατόπεδα ΣΑΚΕΤΑ και μπροστά-δεξιά από την ΕΡΓΑΝΗ .


Έτος κατασκευής 1991( Μεσογειακοί Αγώνες ). Διαβάστε τι έλεγε η σκοπευτική εταιρία το 2003 μην τυχόν και χάσει το χώρο από την εκκλησία .


Σκοπευτήριο Βύρωνα 6



«Καμπανάκι» της ΣΚΟΕ για το σκοπευτήριο Βύρωνα


Το φόβο της πως το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα, που φτιάχτηκε για τους Μεσογειακούς του 1991 και κόστισε 300 εκατ. δραχμές, θα «εξαφανιστεί», αν γίνει στον ίδιο χώρο συνεδριακό - πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής, εκφράζει με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ που επιτρέπει τη δόμηση στη β’ ζώνη Υμηττού.


Η ΣΚΟΕ αναφέρει στην επιστολή: «Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε την κατάθεση τροπολογίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επιτρέπει τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων 67.000 τ.μ. μέσα στο δάσος που περιβάλλει την περιοχή του Καρέα, για τη δημιουργία συνεδριακού-πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι στην έκταση που παραχωρείται περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Σκοπευτηρίου Βύρωνα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1991 και κόστισε τριακόσια εκατομμύρια δραχμές.


Το σκοπευτήριο θα εξαφανιστεί σε περίπτωση που ψηφιστεί η τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ, διότι μέρος των εγκαταστάσεων της Αρχιεπισκοπής θα γίνουν πάνω σ’ αυτό. Επίσης 270 στρέμματα δάσους θα περιφραχθούν και θα μεταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού, διότι θα κατασκευαστούν βοηθητικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λ.π. Η ΣΚΟΕ δεν αντιτίθεται στην κατασκευή των ανωτέρω εγκαταστάσεων αναλόγων τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποστολής της Αρχιεπισκοπής, αλλά όχι στο συγκεκριμένο χώρο».


«Πλήγμα»


Η Σκοπευτική Ομοσπονδία επισημαίνει πως: «Τυχόν παύση της λειτουργίας του σκοπευτηρίου Βύρωνα θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην Ελληνική Σκοποβολή. Το ότι κατασκευάζεται το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο Αττικής, δεν είναι λόγος κατάργησης του Εθνικού Σκοπευτηρίου Βύρωνα, διότι κατά πρώτο λόγο το Μαρκόπουλο απέχει πολύ από την Αθήνα για αθλητές μικρών ηλικιών, κατά δεύτερο λόγο το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο θα έχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό, οπότε θα προπονούνται μόνο αθλητές υψηλών επιδόσεων και όχι αρχάριοι αθλητές ή μικρής ηλικίας και κατά τρίτο λόγο για ορισμένα αγωνίσματα δεν επαρκούν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις».


Η ΣΚΟΕ ενημερώνει πως αν η τροπολογία ψηφιστεί, θα ξεκινήσει δικαστικό αγώνα και αναρωτιέται: «Γιατί κύριοι δεν παραχωρείτε τα ανάλογα τετραγωνικά μέτρα σε άλλη σημείο της Αττικής; Γιατί διαλέξατε το συγκεκριμένο σημείο; Γιατί θέλετε να εξαφανίσετε την Ελληνική Σκοποβολή;».


Σας θυμίζει την παροιμία “δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα “ ;



ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ

Τέλος όπως γνωρίζετε έφτασε η Άνοιξη και σας προτείνουμε να επιλέξετε το νέο Design ζαρντινιέρας που κοσμεί κατά καιρούς το χώρο έξωθεν του Κουταλά .




Νάστε καλά Μπά-ζω.

1 σχόλιο:

Πλανήτης Party είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΛΙΟΣΑΤΟΥΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΜΑΣ 12 ΙΔΙΕΣ.