Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΜΗΤΤΟΣ –Υμηττός –“Υμηττός”.

5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΜΗΤΤΟΣ –Υμηττός –“Υμηττός”.



Να σας θυμίσουμε ότι οι ενότητες αυτές περιλαμβάνουν θέματα που αφορούν τις δημιουργίες της ίδιας της φύσης όπως είναι η χλωρίδα ,η πανίδα και η γεωλογία του βουνού(ΥΜΗΤΤΟΣ), ακόμη την θετική επίδραση του ανθρώπου με παρεμβάσεις όπως αρχαιολογικά μνημεία ,μονές ιστορικής αξίας σήμερα , δένδρο φυτεύσεις(Υμηττός) ,αλλά και την αρνητική επέμβαση του ανθρώπου με καταστροφές, καταπατήσεις, πυρκαγιές και κάθε είδους αυθαιρεσίες(“Υμηττός”).


Αυτή τη φορά θα σας προσφέρουμε λουλούδια και λόγο Άνοιξης αλλά και δύο πολύ όμορφα σπήλαια του Λιονταριού και τη Γιδοσπηλιά..


1 Crocus cancellatus


crocus cancellatus


2 Cyclamen graecum


cyclamen graecum


Ξεφυτρώνει στους λόφους και στις σχισμές των βράχων στα τέλη Σεπτέμβρη. Στο συγκεκριμένο είδος πρώτα εμφανίζονται τα λουλούδια και στη συνέχεια τα φύλλα. Το χρώμα των λουλουδιών του ποικίλει από απαλό ροζ έως ματζέντα. Αν παρατηρήσει κάποιος τα λουλούδια του κυκλάμινου, θα καταλάβει γιατί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας το λένε «λαγουδάκι» ή «κοπελίτσα».
Το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική σαν πολύ ισχυρό καθαρκτικό, αλλά μιας και όσοι το έπαιρναν σαν καθαρκτικό πήγαιναν κατευθείαν στο καθαρτήριο, αποδείχτηκε επικίνδυνο λόγω της τοξικότητάς του.


3 Σπηλαιο λιονταριού4 Λιοντάρι



ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ


Βρίσκεται σε υψ. 540μ. περίπου, Β-ΒΑ της κορυφής693μ, του υψώματος Κορακοβούνι του Υμηττού και σε απόσταση 500μ. απ’αυτήν. Από το διάσελο μεταξύ των δύο κορυφών 728 μ. και 693μ., σημαδεμένο μονοπάτι οδηγεί στη μικρή είσοδο της σπηλιάς στη ρίζα ενός βράχου ανάμεσα στις πολλές αγριελιές της περιοχής.Το σπήλαιο έχει ύψος γύρω στα 10μ., μήκος ( βάθος ) 50μ. και πλάτος 20μ. παρουσιάζει δε δύο μεγάλες σταλαγμιτικές σειρές καθώς και ένα ομπρελοειδή σχηματισμό από τους λίγους στον ελληνικό χώρο.Εχει πάρει την ονομασία Λεοντάρι, σύμφωνα μ’ένα παλιό θρύλο, από ένα φοβερό λιοντάρι που έμενε στη σπηλιά και προξενούσε μεγάλες καταστροφές στις γύρω περιοχές. Το λιοντάρι αυτό, σύμφωνα πάντα με το θρύλο, το σκότωσε ο Αγ.Νικόλαος και το μαρμάρωσε μπροστά στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου της Κάντζας. Ένα τεράστιο ( 1,40 x 0,70 μ. και 1,50 μ. ύψος ) μαρμάρινο άγαλμα λεονταριού ( πιθανόν του 6ου αι.π.Χ .), βρίσκεται σήμερα μπροστά στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου, δίπλα στο μεγάλο σταθμό της ΔΕΗ ( στάση Καμπά - Κάντζα ) στη θέση που ήταν για πολλές εκαντοταετηρίδες θαμμένο ( από το1966 μέχρι το 1969 ήταν στο προαύλιο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών).Μονοπάτι επίσης ξεκινά και από τον ΟΤΕ με κατεύθυνση τη κορφή Κορακοβούνι όπου σε ενδιάμεση διασταύρωση πηγαίνει Δεξιά ΒΑ και σε 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου καταλήγει στη Σπηλιά του Λιονταριού.


5 Γιδοσπηλιά



ΓΙΔΟΣΠΗΛΙΑ . Βρίσκεται Α-ΒΑ της Μονής Καρέα του Υμηττού, σε υψόμετρο 690μ. και 900μ. δυτικά του αυχένα που συνδέει το Κακόρεμα με το ρέμα της Χαλιδούς.


To μονοπάτι ξεκινά αριστερά από το χώρο στάθμευσης στη μονή Καρέα ,ανεβαίνει τον αυχένα από όπου αντικρίζει κανείς τις εγκαταστάσεις της ΕΡΓΑΝΗ και το Κακόρεμα συνεχίζει Α διασταυρώνετε με το μονοπάτι που έρχεται από τη θέση “ΣΤΑΝΗ” από εκεί φεύγει ΒΑ για τη ΓΙΔΟΣΠΗΛΙΑ .Η διαδρομή δεν ξεπερνά τη 1ώρα και 30 λεπτά (Μονή Καρέα –Γιδοσπηλιά) .


6 Καλοπούλα


Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΑΣ Εικάζεται ότι πρόκειται για την ίδια πηγή την οποία οι αρχαίοι αναφέρουν ως «Κύλλου Πήρα». Δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες το νερό δεν είναι πόσιμο, ενώ πάνω στο δρόμο συναντάει κανείς μικρή τεχνητή λίμνη με χρυσόψαρα.


7 Μεσαιωνικός πυργος



MΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ


Μια μικρή διευκρίνιση που αφορά την 2η Ενότητα για τον Υμηττό σχετικά με το Μεσαιωνικό Πύργο. Πιθανών ο πύργος να ήταν κομμάτι των φρυκτωριών .


Το αρχαίο επικοινωνιακό δίκτυο των φρυκτωριών φαίνεται πως ήταν εγκαταστημένο και στην κορυφή του Υμηττού. (Οι φρυκτωρίες ήταν ένα σύστημα φωτεινών σημάτων με τη βοήθεια αναμμένων δαυλών που ήταν εγκατεστημένοι στις κορυφές βουνών σε όλη την Ελλάδα και ειδοποιούσαν τους Έλληνες για διάφορα γεγονότα - κάτι σαν αρχαία τηλεφωνία δηλαδή!) .


8 ΕΡΓΑΝΗ9 ΕΡΓΑΝΗ


Χώμα για τις γλάστρες σας αναζητήστε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΓΑΝΗ υπάρχει άφθονο.


10 ΕΡΓΑΝΗ


Αυτή η κατασκευή πως σας φαίνετε για ανθοδοχείο; .




Υ.Γ. Να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους γνωστούς και αγνώστους για το υλικό τους που το αξιοποιούμε και σας το προσφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: