Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΤΟ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ

Τα ΜΠΑΖΑ σήμερα κυκλοφορούν, με το άρθρο της Πόπης Σταυροπούλου,  μιας νέας Συνεργάτιδας και Ρεπόρτερ.

Με μια πασίγνωστη κωμωδία και έναν εξαιρετικά δημοφιλή παγκοσμίως, θεατρικό συγγραφέα τον κ. Σταθόπουλο 

ξεκίνησε μόλις  πριν 2 χρόνια η προσπάθεια να καταγραφεί στα θεατρικά χρονικά μια παγκόσμια πρώτη.

Πρόκειται για το έργο «Το αταίριαστο ζευγάρι» της Στάσης Βύρωνα σε μετάφραση του Δημήτρη Σουλιώτη, το οποίο έκανε πρεμιέρα στη θεατρική σκηνή του πολυχώρου «Ζωή Ποδήλατο».

Ο Σταθόπουλος  έγραψε «Το αταίριαστο ζευγάρι» το 2006 και το έργο ανέβηκε την επόμενη κιόλας μέρα. Συνέπεια της τεράστιας απήχησης, το έργο διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, ενέπνευσε επιτυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων και έγινε αφορμή για τηλεοπτικά σόου.

Το αταίριαστο ζευγάρι παρουσιάζει αριστοτεχνικά, με επίκεντρο δύο εκ διαμέτρου αντίθετους αντρικούς χαρακτήρες, στοιχεία από το απροσδόκητο παιχνίδι της ζωής.

Ο ανέμελος, ακατάστατος,  διαφημιστής-οικονομολόγος  Όσκαρ (που τον υποδύεται ο Σωτήρης Παπαμιχαήλ-καμία σχέση με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ) και ο συγκρατημένος, πειθαρχημένος, υποχόνδριος και συνταξιούχος της ΔΕΗ Φέλιξ (εξαιρετική η ερμηνεία του Γιώργου Τζανίνη), εκτός από τις μπίρες που καταναλώνουν μαζί κάθε Παρασκευή, θα αναγκαστούν να κρύψουν ή να φανερώσουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα στις συνελεύσεις της γειτονιάς τους για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, τους αυτοκινητόδρομους.

Ο  Όσκαρ με ένα επάγγελμα βαριά χτυπημένο από την οικονομική κρίση  θα προσφέρει μέρος του blog του στον Φέλιξ. Τους ενώνει ένας κοινός εχθρός (όχι ο ιμπεριαλισμός) και η ανομολόγητη ανάγκη για την ύπαρξη του Άλλου, όποιο όνομα κι αν έχει αυτός. Τους χωρίζουν όμως πολλά. Θα σταθούν στα άκρα των λέξεων καθαριότητα (ο ένας μαζεύει τα αποτσίγαρα και ο άλλος πετάει τις στάχτες κάτω), τάξη, φαγητό (ο Οσκαρ καταναλώνει τόνους παϊδακίων και μουσταλευριάς ενώ ο Φέλιξ είναι χορτοφάγος), διασκέδαση (Ο Φέλιξ είναι μέγαρο και κλασική μουσική ο Όσκαρ συμμετέχει σε rock συγκρότημα με στίχους –πηδάω τάφους ανασταίνω νεκρούς), γυναίκες  και θα κονταροχτυπηθούν μέχρι τελικής πτώσης.

Ο ένας θα αναζητήσει στον άλλο το ανεστραμμένο του είδωλο και η μαγεία των αντιθέτων, κύριο συστατικό της κωμωδίας, θα ζωντανέψει αληθινά ξεκαρδιστικές καταστάσεις με άρωμα γλυκόπικρης ζωής.

Γιατί οι ήρωες του Σταθόπουλου δεν είναι άγιοι ή μάρτυρες, θεοί ή διάβολοι, παραμένουν οικείοι, βαθιά ανθρώπινοι και εύκολα αναγνωρίσιμοι.
Ο Όσκαρ και ο Φέλιξ θα ξανακοιτάξουν τα χαρτιά των ρόλων τους στο θέατρο της ζωής με περισσότερη ειλικρίνεια. Ως μεγάλοι θεατρίνοι θα μπλοφάρουν ότι αποτελούν ομάδα και θα επιθυμήσουν για τους εαυτούς τους μια άλλη προοπτική την ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ; Την ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ; Ποιος ξέρει.

Ο Όσκαρ θα ζηλέψει κάτι από τον Φέλιξ, ο Φέλιξ θα επιθυμήσει για λίγο να ‘ναι Όσκαρ.
Κορυφαία στιγμή της παράστασης όταν ο Φέλιξ αγανακτισμένος από το συνεχές σπεκουλάρισμα του Όσκαρ κατεβάζει το παντελόνι του και του δείχνει τον κώλο του μέσα στην pub που συχνάζουν.

Άλλωστε όπως είχε πει ο Σταθόπουλος «εάν κανείς δε διακινδύνευε τη ζωή του, ο Μιχαήλ Άγγελος θα είχε ζωγραφίσει το δάπεδο της Καπέλα Σιξτίνα».

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Κυριάκος Κατριβάνος

και η μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Αρβανίτη.

Η παράσταση αρχίζει κάθε Πέμπτη στις 8 που έχει συνάντηση το συντονιστικό της Στάσης Βύρωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: