Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Από την αναδάσωση στις 31/11/2008 στον Υμηττό


Επειδή ο μπά-ζω είναι πολύ ευγενικός είπα να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου ως παλιοχαρακτήρας για την αναδάσωση.

30/11/2008 λοιπόν γίνεται αναδάσωση στον Υμηττό από το Δήμο Βύρωνα με την υποστήριξη του ΣΠΑΥ και την χορηγία του ΣΚΑΪ.
Όμως πέρα απ’ την αναδάσωση των καμένων υπάρχει κι ένα μεγάλο θέμα σε εξέλιξη σχετικά με το βουνό. Το θέμα της επέκτασης της Αττικής οδού. Έτσι εκείνη την ηλιόλουστη ημέρα το κίνημα των οικολόγων του Βύρωνα, οι οποίοι θέλουν να προστατεύσουν το βουνό και θεωρούν ότι η επέκταση της Αττικής οδού θα είναι η καταστροφή του βρίσκει την ευκαιρία να διαδηλώσει τις απόψεις του.
Τα δύο στρατόπεδα οι ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΙ ΚΑΙ οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ βρίσκονται αντιμέτωπα στο πυροφυλάκιο στον κόμβο Σακέττα.
Οι οικολόγοι καλούν όλους όσοι ενδιαφέρονται για το βουνό να εμποδίσουν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δημάρχου Βύρωνα, οι Δημαρχιακοι απ’ τη μεριά τους μοιράζουν δέντρα και κονκάρδες διαφημιστικές.

Αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό ο πρώτος ακτιβιστής οικολόγος.
Ξεκίνησε 2008 χρόνια πριν τον αγώνα ενάντια στους αυτοκινητόδρομους .
Τι έκανε λοιπόν αυτός ο πρώτος ακτιβιστής? Μπήκε στην πόλη της Ιερουσαλήμ με γαϊδουράκι, θέλοντας έτσι να δείξει την αντίθεσή του στα σχέδια του τότε Δημάρχου της Ιερουσαλήμ, ο οποίος ήθελε να κατασκευάσει αρματοδρόμο για να κινούνται τα 16 αλόγων (4Χ4) άρματα των Ρωμαίων ιμπεριαλιστών.

Εξέθεσε με τον τρόπο αυτό την τοπική εξουσία, που εκπροσωπούσαν οι Εφραίμ της εποχής Άννας και Καϊάφας, με τα αστραφτερά Ρωμαϊκά άρματα που είχαν στο όνομα off shore εταιριών και πλήρωσε με τη ζωή του ως γνωστόν το τίμημα του αγώνα του.


Ας γυρίσουμε όμως στο σήμερα και τους σημερινούς αγωνιστές που επίσης δεν διστάζουν να πολεμήσουν για τα πιστεύω τους.

Βγήκαν πρωί πρωί στους δρόμους με χιλιάδες ΙΧ αυτοκίνητα και βρέθηκαν στο βουνό προτάσσοντας τα στήθη τους και τους προφυλακτήρες των αυτοκινήτων τους με στόχο να εμποδίσουν την κατασκευή των νέων δρόμων.


Απ’ την άλλη πλευρά ο Δήμαρχος, ο ΣΠΑΥ, και ο ΣΚΑΪ κάνουν ότι μπορούν για να αναδείξουν τη δική τους θέση – Ας βάλουμε κανένα δεντράκι σήμερα κι όταν αρχίσουν τα έργα επέκτασης της Αττικής Οδού το μετακομίζουμε παραπλεύρως - και δεν τα καταφέρνουν άσχημα. Κάνουν μάλιστα και νέο ρεκόρ (υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπουν στο βιβλίο Γκίνες). Φυτεύουν 15.000 δέντρα σε δύο μόνο ώρες. (φαντάζεστε τι έχουν να τραβήξουν στη μετακόμιση?)

Μέσα σ’ αυτόν τον αχταρμά θέσεων, προτάσεων και δράσεων μια μικρή ομάδα αριστερών οικολόγων ακτιβιστών προσπαθεί να δώσει κι αυτή το δικό της στίγμα στην εκδήλωση.
Η πρόταση τους είναι, να φυτέψουν τα δέντρα και παράλληλα τους φορέσουν κι από ένα ταμπελάκι που γράφει . «ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ» Μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι θα τα προστατεύσουν, διότι οι μπουλντόζες έχουν αποδείξει την ευαισθησία τους σε όσα γράφουν τα ταμπελάκια.
Πέρα απ’ αυτό προστατεύονται και απ’ τις φωτιές που θα βάλλει η μαύρη αντίδραση των «ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΕΣΤΕΤ» στα ελληνικά «REAL ESTATE» και τα άλλα συμφέροντα που εποφθαλμιούν τον Υμηττό (τουλάχιστο μέχρι να μεγαλώσουν τα δέντρα).

Όμως ο Δήμαρχος δεν συμφωνεί με αυτή την πρόταση.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι αν περνούσε η πρόταση τότε δεν θα είχε λόγο ύπαρξης ο ΣΠΑΥ - του οποίου το αληθινό όνομα είναι ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ και το ΣΠΑΥ είναι ψευδώνυμο - ας μη ξεχνάμε πως ο Δήμαρχος είναι και πρόεδρος του ΣΠΑΥ. Η γνώμη μου είναι πως δεν έχουν άδικο οι κακές γλώσσες, διότι αφού το βουνό θα το προστατεύανε τα ταμπελάκια, ο ΣΠΑΥ θα ήταν άχρηστος κι ο Δήμαρχος θα έχανε το προεδριλίκι .

Αλλά ας συνεχίσουμε με την αναδάσωση.

Η προσπάθεια στο σύνολό της υπήρξε καλά οργανωμένη. Τα προβλήματα δεν ήταν ουσιώδη. Ένα απ’ αυτά ήταν η έλλειψη οχημάτων 4Χ4=16. Γεγονός είναι ότι δεν υπήρξαν αρκετά τέτοια οχήματα με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν οι αναδασωτές να καλύψουν το σύνολο της έκτασης των καμένων και να περιοριστούν στις παρυφές του βουνού. Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν το λίπασμα που θα αποτελέσει τροφή για τα νέα δέντρα το οποίο είναι χαμηλής ποιότητας και αποτελείται κυρίως από μπάζα και μη οργανικά σκουπίδια. Οι γεωπόνοι δεν τα συνιστούν ως την καταλληλότερη τροφή για τα δέντρα.
Τέλος πρέπει να αναφέρω ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο μάλλον προέκυψε από τον υπερβολικό ζήλο των κατοίκων της περιοχής και είναι το παρακάτω.
Μεγάλο τμήμα του βουνού είναι καλυμμένο από πολυκατοικίες.
Οι κάτοικοί αυτών των πολυκατοικιών αντί να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους και να βοηθήσουν στη μετακίνηση των πολυκατοικιών, ώστε να φυτευτούν δέντρα στη θέση τους , προτίμησαν να τρέξουν στο κάλεσμα της αναδάσωσης. Αποτέλεσμα αυτού του ζήλου τους ήταν τα συνεργεία που θα μετακινούσαν τις πολυκατοικίες να μη μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους (έλειπαν οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των πολυκατοικιών και των διαμερισμάτων και δεν είχαν τα κλειδιά και τις υπογραφές τους ώστε να τις μετακινήσουν). Έτσι ένα σημαντικό τμήμα του βουνού δεν αναδασώθηκε, αλλά το πρόβλημα είναι μικρό μια και τα συγκεκριμένα σημεία δεν ήταν καμένα. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι προθέσεις τους ήταν καλές (έτρεξαν να βοηθήσουν στην αναδάσωση) κι αυτό έχει την αξία του.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε και τους φορείς των οποίων η προσέλευση υπήρξε συγκινητική. Νομάρχες, Υπερνομάρχες, SuperΝομαρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Υποψήφιοι Δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι πρωτοβουλιών, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Παπάδες (Εφραιμιστές και μη) , εκπρόσωποι Offshore εταιριών, Τύπος, ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ HARLEY DAVINSON με την αντικομφορμιστική στολή του, αριστεριστες με τον καταγγελτικό τους λόγο και ο απλός λαός με τα SUVάκια του ήταν εκεί, καθώς και οπαδοί των ΜΜΜ - Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (σε μεγάλο βαθμό η καθυστέρηση των εκδηλώσεων οφείλεται στους τελευταίους, μια και περίμεναν το Δημοτικό Λεωφορείο που καθυστέρησε σημαντικά).

Συνθήματα όπως ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ - ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ αφού δεν είναι δικά μας - ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ κυριάρχησαν και έδειξαν το αγωνιστικό φρόνημα των συμμετεχόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: