Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΥΜΗΤΤΟΣ - Υμηττός - "Υμηττός " 1η ΕΝΟΤΗΤΑ



Να΄μαι πάλι εδώ.

Αυτή τη φορά για το φίλο μας τον Υμηττό. Ξέρετε τώρα .


Το βουνό εκεί ψηλά και κλπ. που δεν του έχουνε μείνει και πολλά μυστικά πια.


Που του τα πήραμε και τα σηκώσαμε. Ε αυτό. Λοιπόν, θα σας λέω για τα έργα της ΦΥΣΗΣ, τα έργα των ανθρώπων, και τα έργα των "ανθρώπων". Ίσως να μας πάρει μερικές ενότητες, ίσως λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά ξέρω ότι είστε γενναιόδωροι και θα μου συγχωρέσετε την φλυαρία μου.


Θα ξεκινάμε πάντα από τις δικές του δημιουργίες, θα περνάμε στα δικά μας κατορθώματα και στο τέλος θα καταλήγουμε στα "μπάζα".


1. Αν το γνωρίζει κάποιος να μας το πει.




















2. Σικελικές στερνμπέργκιες ή κίτρινα κρινάκια (Sternbergia sicula) ανήκουν στην οικογένεια Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες). Τα φυτά της οικογένειας αυτής είναι ποώδη, πολυετή, ριζωματώδη ή βολβώδη. Τα φύλλα τους είναι επιμήκη, παράρριζα, κατ’ εναλλαγή ή δίστοιχα, σπάνια σαρκώδη.

sternbergia





3.Μονή Αστερίου ή Ταξιαρχών βρίσκεται βορειοανατολικά της Μονής Καισαριανής, σε υψόμετρο 545μ.

asteriou

Η μονή είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο.

Σωζόμενη επιγραφή μας πληροφορεί ότι είχε διατελέσει «Πατριαρχικόν Σταυροπήγιον». Τόσο οι συνθήκες όσο και η χρονολογία ίδρυσης της μονής είναι άγνωστες. Κατά μία εκδοχή, το όνομά της συνδέεται με τον όσιο Λουκά τον Στειριώτη ή Αστεριώτη, τον ιδρυτή της ομώνυμης Βοιωτικής μονής ο οποίος διέμεινε για κάποιο χρόνο στην Αθήνα, πιθανότατα στην εν λόγω μονή. Αν η εκδοχή αυτή αληθεύει, τότε η ίδρυση της μονής Αστερίου πρέπει αναχθεί σε χρόνους πριν το έτος 1000.


4. Αναδάσωση 31.11.08. Πολίτες του λεκανοπέδιου σε Συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και τον ΣΚΑΙ δενδροφύτευσαν χιλιάδες δένδρα στο χώρο του Κουταλά.

anadasosi


5.Έτσι φλεγόταν ο Υμηττός, 25 Ιουνίου…

fire


6. Χωρίς λόγια

ekklisia


Να ευχαριστήσουμε το βουνό, τους φίλους οικολόγους, τους φωτογράφους γνωστούς και αγνώστους και "για τα μπάζα"

Καλό Σαββατοκύριακο Μπά-ζω.


Προς froxalia

Ευχαριστούμε από καρδιάς το φίλο η τη φίλη froxalia που μας πληροφόρησε για το είδος του φυτού που είναι στην εικόνα 1 της 1ης ΕΝΌΤΗΤΑΣ για τον Υμηττό .


Μας έδωσε έτσι την δυνατότητα να το ψάξουμε με τον επιστημονικό του όρο και να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.


Φυτό της οικογένειας των λειριοειδών, συχνά στις παραμεσόγειες χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε 5 είδη (Asphodelus aestivus, Asphodelus fistulosus, Asphodelus Alba...). Η λαϊκή ονομασία του ασφόδελου είναι σφέρδουκλας, ασφόντυλος, σπερδούκλας, καραβούκι, ακαρώνι, άρβηκας, σπουρτούλα. Οι αρχαίοι τον είχαν για σύμβολο πένθους και φυτό του Άδη. Και σήμερα υπάρχει αυτή η αντίληψη στο λαό μας. Σ’ ορισμένα μέρη από τους κονδύλους του, που έχουν άμυλο, φτιάχνουν ψωμί (Αφρική).


Ασφόδελος ο λευκός - Asphodelus Alba


asfodelos

Δεν υπάρχουν σχόλια: