Aφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1985
H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.
Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους». Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε χωρίς να μας δημιουργούνται ψυχολογικά τραύματα.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο.
Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα.
Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα, μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία.
Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα.. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.
Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς». συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί.
6 σχόλια:
Κλασσικά είμαι από τους παλιούς (ε καλά ολα αυτα σαν κοριτσακι τα εκανα στο πιο ήπιο αλλα ηταν ωραιες εποχές ρε γαμώτο)!!
Τα σημερινά παιδιά δεν είναι καθόλου χαζοχαρούμενα!!! Πολλά από αυτά που εμείς μάθαμε στα 30 μας ένα σημερινό παιδί τα έχει δει στα 10 του. Παίζουμε με την ψυχολογία των παιδιών πολύ περισσότερο απ' ότι έπαιξαν με την δική μας. Νομίζεις ότι ένας 15αρης θα καταλάβει τι του λες ή εμείς στα 15 μας καταλαβαίναμε τι μας έλεγαν οι πατεράδες μας. Αυτό που εσύ λες ωριμότητα και υπευθυνότητα είναι η αφέλεια μιας εποχής( γεμάτη συστολές και αναστολές) κι όχι προϊόν συνειδητότητας. Ο άνθρωπος γερνάει όταν χάνει την προσαρμοστικότητά του και κολλάει στο παρελθόν και αυτό παθαίνουμε εμείς. Χαζοχαρούμενοι υπήρξαμε εμείς και τώρα θέλουμε να βγούμε και αποπάνω.
Γιωργο σε ενα βαθμο εχεις δικιο, οχι ομως απολυτα. Μαλλον καπου στη μεση ειναι τα πραγματα.
Ας πουμε ξεχνας τη δυνατοτητα των μιντια να επιβαλουν αποψεις και συμπεριφορες, να αποπροσανατολιζουν απο στοχους κλπ.
Το οτι ξερουν σημερα στα 10 οσα ξεραμε εμεις στα 30 (που βεβαια δεν ισχυει οπως τοο λες, αλλα ισχυει το οτι εχουν περισσοτερες γνωσεις) δεν ειναι αρκετο για να στηριξει τους ισχυρισμους σου. Οι γνωσεις δεν αποτελουν αποδειξη συνειδητοτητας, ευφυιας κλπ και μαλιστα οι εξειδικευση στη γνωση που παιρνουν σημερα Δυστυχως τα σχολεια χασανε το ρολο τους και ειναι απλα προθαλαμοι για την εξειδικευμενη παραγωγη. Σαφως η ψυχολογια τους ειναι περισσοτερο επιβαρυμενη κλπ. Μεγαλο θεμα ολα αυτα, ομως το πνευμα του κειμενου νομιζω πως ειναι διαφορετικο. Μιλαει για τις υπερευαισθησιες μας, για το φοβισμενο τροπο που αντιμετωπιζουμε τη ζωη περισσοτερο παρα για το ποσο χαζα ειναι τα σημερινα παιδια. Μαλλον μιλαει για το ποσο χαζα προσπαθει να τα κανει ο σημερινος τροπος ζωης. Και φυσικα προβαλει το κλασσικο (που ειναι αδικο βεβαια) "η δικη μας γενια ηταν καλυτερη" αλλα εμεις δεν το βαλαμε γιαυτο το λογο Το βαλαμε με θλιψη και νοσταλγια για ενα τροπο ζωης που χανεται και φοβο για ενα τροπο ζωης που γεννιεται.Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί λεει στο τελος
Φιλικα παλιοχαρακτηρας και στη διαθεση σου για περαιτερω συζητηση αλλα εκτος δικτυου και με συνοδεια αλκοολ
Καλέ μας φίλε Georgios ,αναγνώστη των “Για τα Μπάζα “ άγγιξες ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να το κουβεντιάζουμε και ας υπάρχουν τις περισσότερες φορές διαφορετικές απόψεις .
Συμφωνώ μαζί σου ότι οι σημερινοί άνθρωποι έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην πληροφορία από ότι προηγούμενες γενιές αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει και γνώση .Να θυμίσω εδώ αυτό που είχε πει ο Νίκος Κεσανλής ότι “όποιος πάει πολλές φορές στο μπουρδέλο δεν σημαίνει ότι ξέρει και να γαμάει”.Ακόμα να πω ότι η ορθότητα της πληροφορίας και πιστεύω να συμφωνήσεις σε αυτό είναι αμφισβητούμενη και σε μεγάλο βαθμό “κατασκευασμένη “.Τώρα για την αφέλεια της τότε εποχής την προτιμώ από τον σημερινό ανέραστο κόσμο .Τελειώνω με αυτό για να μην γίνω κουραστικός , πιστεύω ότι έχουμε πολύ μεγάλες ευθύνες σαν γονείς και όχι μόνο για τον σημερινό “ευνουχισμό “των παιδιών και την πραγματικότητα της υπερβολής που ζούμε . Σε ευχαριστούμε από καρδιάς που μας δίνεις αυτή τη δυνατότητα επικοινωνίας.
Μπά-ζω.
Πολύ καλή η ανάρτηση, αλλά θα πρέπει το ιστολόγιο να αναφέρει και την ...πηγή. Είναι από γκρουπ του facebook:
http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=47607495122
Φιλε μου ειναι πολυ πιο παλιο απ' το facebook Το εχω σαν αρχειο πολλα χρονια πριν βγει το face book. Οταν ακομη υπηρχε το chat στο Yahoo.
Ο συγγραφεας ειναι αγνωστος και το γκρουπ στο face δανεικο το εχει.
Δεν ειναι στις προθεσεις μας η κλοπη πνευματικης ιδιοκτησιας. Συνεπως οταν ξερουμε τον συγγραφεα τον κοινοποιουμε Μακαρι να ξεραμε για το καθε τι που κυκλοφορει στο νετ την πηγη.
Να εισαι καλα κι ευχαριστουμε που μας διαβαζεις και μη το σκεφτεις σε καθε περιπτωση να μας ενημερωσεις αν κατι θεωρεις οτι ειναι αμελεια μας η λαθος μας. Να εισαι σιγουρος πως θα το διορθωσουμε η θα ζητησουμε συγνωμη η οτι αλλο απαιτει η περισταση
Φιλικα palioxaraktiras
Δημοσίευση σχολίου